Dinoša pokušava da izbriše Muslimane

Objavio  Nov 07, 2009

MATICA MUSLIMANSKA OPTUŽILA MINISTRA ZA ZLOUPOTREBU FOTELJE


Podgorica – Predsjednik i generalni sekretar Matice muslimanske, u skladu sa statutarnim ovlašćenjima, odbacili su stavove ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinoše o predstavljanju manjina u parlamentu. Oni očekuju od premijera Mila Đukanovića da ocijeni Dinošinu odgovornost zbog pristrasnosti prema pripadnicima albanskog naroda i diskriminatorskog odnosa prema pripadnicima muslimanskog naroda.

Dinoša je prošle nedjelje u intervjuu "Vijestima" kazao da bi manjine trebalo da dobiju devet mandata koji bi bili u sklopu broja ukupnih mandata. On je naveo da bi Bošnjaci, na primjer, dobili tri mandata, Albanci, zbog svojih specifičnosti i stečenih prava, bili su spremni da ''siđu'' na četiri, Hrvati bi dobili mandat.

"On nabraja manjinske narode koji bi imali poslanike u Skupštini, ali među njima nema Muslimana. Pitamo se šta je ministar Dinoša uradio sa njima, kako ih je izbrisao iz istorije, zvaničinih statističkih podataka, Ustava i crnogorske stvarnosti", kazao je predsjednik Matice muslimanske Crne Gore Avdul Kurpejović.
"Prema tom cenzusu, Albanci bi imali, uz spremnost Dinoše odnosno Albanaca da ''siđu'' sa pet na četiri poslanika, sa 30 hiljada pripadnika, dok bi Muslimani sa 25 hiljada pripadnika imali samo jednog poslanika. Zaista principijelan, objektivan i nepristrasan prilaz ovom pitanju ministra Dinoše", kazao je Kurpejović.
On ga je kritikovao zbog toga što drugima poručuje da ne diraju u ''stečena'' prava Albanaca, a "sebi daje za pravo da dira u stečena prava Muslimana kao jednog od autohtonih naroda Crne Gore koji traju skoro 600 godina".
Da se vidjeti, tvrdi predsjednik Matice muslimanske, da ministar Dinoša svoju funkciju poistovjećuje sa funkcijom predstavljanja i zastupanja Albanaca, jer nagovještava razmatranje mogućnosti izlaska iz Vlade, ako se ne prihvate njegovi predlozi o broju poslanika za Albance.
On je dodao da svaki vid nejednakosti i neravnopravnosti dovodi do diskriminacije, ignorisanja i marginalizacije pripadnika jednih i privilegovanog statusa i položaja pripadnika drugih manjinskih naroda i manjina.
"Svako rješenje o predstavljanju i zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda moraju obezbjeđivati jednakost i ravnopravnost, a to je da se jedan poslanik bira na jednak broj pripadnika pojedinih manjinskih naroda, bez ma kakvih izuzetaka kojima se daje privilegovan položaj jednima a diskriminatorski drugim pripadnicima", naglasio je predsjednik Matice muslimanske.
"Matica muslinska je blagovremeno uputila predloge Ministarstvu o izbornom zakonodavstvu za manjine i istovremeno uputila predloge Komisiji Skupštine Crne Gore, u kojima se traži poštovanje ustavnih prava o jednakosti i ravnopravnosti pripadnika svih manjinskih naroda", kazao je Kurpejović.

Poslednja izmjena srijeda, 09 Maj 2018 09:57
  1. Novosti
Hadisi

Hadisi

Mar 26, 2018 91 Islamske teme

Hutbe

Hutbe

Mar 26, 2018 112 Islamske teme

Kur'an

Kur'an

Mar 26, 2018 190 Islamske teme

Odluke

Mar 26, 2018 46 Propisi

Poslovnici o radu

Mar 26, 2018 100 Propisi

Statut

Mar 26, 2018 122 Propisi

Pravila

Mar 26, 2018 40 Propisi

Zakon

Mar 26, 2018 115 Propisi

Projekti

Mar 26, 2018 242 Projekti

Sekretar

Mar 26, 2018 89 Predsjednik

Potpredsjednici

Mar 26, 2018 221 Potpredsjednici