Intervju predsjednika Savjeta Muslimana agenciji MINA

Objavio  Nov 16, 2009

Kakav je vaš stav kako bi trebalo riješiti problem autentične zastupljenosti manjina u parlementu?

Organi Savjeta Muslimanskog naroda su u vise navrata raspravljali o ovoj temi. . Stav Savjeta je da se ispostuje čl. 79 Ustava Crne Gore, a to u prevodu znaci jednak i ravnopravan status svih manjinskih naroda što pretpostavlja da na jednak broj pripadnika svi imaju jednog predstavnika.

Moj licni stav je da svako guranje u torove donosi getoizaciju , a Crna Gora ako strijemi evropskim okvirima mora da bude u tom smislu veoma demokratska I da  predstavnici nacionalnih zajednica  medjusobno rjesavaju probleme,ako ih ima. Ja licno tezim idealu ,a to je da se za prava jednog naroda bore svi poslanici u parlemntu ,medjutim praksa nam pokazuje da se svi zatvaraju u svoje obore I usko gledaju interese koji su povezani cak I sa licnim.

Smatrate li da bi za na izborima za poslanike koji treba da zastupaju manjine trebalo da učestvuju samo nacionalne stranke, ili bi to trebalo dozvoliti i partijama gradjanske orijentacije?
U ovom slucaju o kojem sam govorio ,ako u izborima ucestvuju nacionalne partije, njihovi izabrani predstavnici predstavljaju svoj narod. Naravno da očekujem ,a to je u saglasju sa mojim licnim stavom da poslanici iz gradjanskih partija zastupaju intere3se svih u skladu sa demokratskim principima.

Očekujete li da će izbornim zakonodavstvo kojim bude riješeno pitanje zastuplejnosti manjina biti obuhvaćen i Muslimanski narod?
Ja mislim da je konacno doslo vrijeme da neko u Crnoj Gori ozbiljno shvati značaj Muslimanskog naroda u našoj državui. U ovom trenutku mi u drzavnom parlamentu imamo samo jednog predstavnika,a to je Mevludin Nuhodzić koji je I član našeg Savjeta,ali kroz svoju partiju kao gradjansku on ne moze zastupati samo interese jednog naroda . Mi sada imamo situaciju da Ministar za manjine jednostavno zaboravi Muslimane u svojim izjavama,da se čak I miješa u personalni sasatv Savjeta Muslimana izražavajući nezadovoljstvo poslom koji se bavi predsjednik I da radi samo u interesu svog naroda.

Poslednja izmjena srijeda, 09 Maj 2018 09:58
  1. Novosti
Hadisi

Hadisi

Mar 26, 2018 26 Islamske teme

Hutbe

Hutbe

Mar 26, 2018 34 Islamske teme

Kur'an

Kur'an

Mar 26, 2018 89 Islamske teme

Odluke

Mar 26, 2018 12 Propisi

Poslovnici o radu

Mar 26, 2018 34 Propisi

Statut

Mar 26, 2018 46 Propisi

Pravila

Mar 26, 2018 10 Propisi

Zakon

Mar 26, 2018 45 Propisi

Projekti

Mar 26, 2018 67 Projekti

Sekretar

Mar 26, 2018 16 Predsjednik